Snelheidsrecords
De krachtigste slag in badminton is uiteraard de smash. De vertreksnelheid van de shuttle is hoger dan de vertreksnelheid van welk ander projectiel ook bij racketsporten.
In 2005 (3 juni) zetten de Chinese dubbelspeler Fu Haifeng het wereldrecord neer voor de hardste smash tijdens een officiële match, welke nog steeds staat. Een snelheid van 332 km/u. Voor vrouwen staat het record op naam van Huang Sui (China), met een snelheid van 257 km/u.
De hoogste gedocumenteerde snelheid echter is een smash van Jim Laugesen: 364km/h. Bij de dames is de hoogst gemeten snelheid eentje van Helene Kirkegaard: 337,2 km/u.
Vergelijkingen
Statistieken zeggen veel, maar niet alles. De hoogste smashsnelheden bij badminton liggen veel hoger dan de registraties van servicesnelheden bij tennis. Dit brengt nogal wat gepassioneerden ertoe om ook andere vergelijkingen te maken met tennis. We brengen ter documentatie een klassieker:
De snelheid en het uithoudingsvermogen, nodig voor het spelen van badminton, zijn veel groter dan voor om het even welke racketsport. Op de All England tenniskampioenschappen van 1985 versloeg Boris Becker, Kevin Curren met 6-3, 6-7, 7-6 en 6-4. Op het Wereldkampioenschap badminton in Calgary, Canada in 1985 versloeg de Chinees Han Jian de Deen Morten Frost met 14-18, 15-10 en 15-8.
De volgende statistieken geven een vergelijking van deze wedstrijden.
Tijd
Tennis 3u18min
Badminton 1u16min
Bal/shuttle in het spel
Tennis 18min
Badminton 37min
Wedstrijdintensiteit
Tennis 9%
Badminton 48%
Rally's
Tennis 299
Badminton 146
Slagen
Tennis 1004
Badminton 1972
Slagen per rally
Tennis 3.4
Badminton 13.5
Afgelegde loopafstand
Tennis 3 km
Badminton 6 km
Merk op dat badmintonspelers slechts de helft van de tijd wedijveren, maar toch tweemaal zoveel lopen en dubbel zoveel pluimen raken!
Inderdaad, badminton heeft misschien de snelste vertreksnelheid, maar dat maakt het daarom nog niet dé snelste racketsport gezien de shuttle door zijn constructie wel érg veel snelheid verliest tijdens zijn vlucht. En we moeten alles nog eens in relatie brengen tot de grootte van een plein. En dan komt ook tafeltennis om het hoekje kijken... Het is dus maar afhankelijk van hoe je 't bekijkt.
Maar een discussie moet met veel zaken rekening houden. Feit is dat elke sport op topniveau erg veel van een mens vraagt, zowel wat betreft conditie als snelheid en reactietijd. Er is nog geen uitgebreid onderzoek gedaan naar al deze statements, maar over het algemeen zijn dit wel valide punten:
-
tennis vereist meer spierkracht in het bovenlichaam, gezien het zwaardere materiaal
-
badminton vereist meer kracht in de benen, zeker bij mannen dubbel waar erg veel opeenvolgende springsmashes worden geslagen
-
badminton vereist een grotere explosiviteit
-
badminton vereist snellere reacties dan tennis en squash, maar niet noodzakelijk sneller dan tafeltennis
-
conditie moet beter zijn bij squash en badminton dan bij tennis
Het is dus moeilijk om vergelijkingen te maken. Reactietijd wordt beïnvloed door het gewicht van het materiaal, de afstand tussen de spelers, het aantal zaken waar spelers rekening mee moeten houden (een tennisspeler moet alvast niet zo veel rekening houden met ballen die in of uit vallen gezien deze eerst botst én de lijnrechters meteen voor hem beslist),...