De bespanning
Een bespanning in een badmintonracket is een belangrijk en zeer persoonlijk item wat je nodig hebt om het beste uit je spel te halen. Het zijn niet zomaar draadjes, maar zijn goed te vergelijken met de banden van een auto. Je kan gewoon niet zonder en zijn niet vervangbaar door iets anders.
Natuurlijk is er net zoals bij autobanden heel veel keus, in te delen van goedkoop tot duur, waaronder dan nog veel keuzes zijn. Je hebt qua bespanningen enorm veel keus in type en merken bespandraden. Diverse merken hebben naast een ruime collectie badmintonrackets, ook nog een uitgebreid assortiment in bespandraden, zoals de merken als Yonex, Carlton, Ashaway, etc...
Er zijn veel badmintonners waarbij het merk en/of type niet belangrijk is, zolang ze maar tegen de shuttle kunnen slaan. Maar de gevorderde spelers/speelsters stellen vaak veel eisen aan hun bespanning. Ze weten dan ook precies welk merk en type ze willen, met de daarbij behorende persoonlijke kilo's (spankracht). Vele van deze hebben dan ook nog de voorkeur m.b.t. de bespanner die hun racket opnieuw bespant. Men wijkt daar niet of nauwelijks vanaf.
Geschiedenis
In de vroegere tijden speelde men meestal met darmen, deze darmsnaren waren van nature zeer elastisch en was onderhoud aan nodig. Je moest deze snaren "opwrijven" zodat ze in betere conditie bleven en langer meegingen. De snaar was ook kwetsbaar, waardoor snaarbreuken ook met regelmaat een feit was. De bespanners van vroeger bespande de rackets in die tijden met de hand, geen bespanmachines zoals men nu gebruikt. Er werd op gevoel bespannen en gerepareerd, met het racket tussen de knieën en behulp van een priem om de draden tijdelijk vast te zetten. Dat was een hels karwei en vereiste veel vakwerk. Je mag dit best zien als een oude ambacht.
Tegenwoordig zijn snaren vele malen sterker, breken minder snel en hebben geen onderhoud nodig als dat een darmsnaar wel nodig had. De huidige snaren worden dan standaard al op hogere spankracht in de rackets gezet, dan men dat vroeger deed. Ook heeft dat natuurlijk te maken met de huidige materialen van het racket. Vroeger speelde men met houten racket, waar men nu met de modernste materialen speelt, zoals Carbon en Graphite. Deze rackets kunnen dus vele malen strakker bespannen worden dan de houten, ijzeren en aluminium rackets. De meeste merken zetten dan vaak ook standaard 9kg (spankracht) vanuit de fabriek in de rackets.
De bespandraden zijn tegenwoordig opgebouwd uit meerdere nylondraden, super dunne draadjes, die tot één draad verweven worden. Ook wel Multi-fiber genoemd.
Huidige materialen
Zoals eerder in dit artikel beschreven, worden de huidige bespandraden samengesteld met nylon-vezels, die samen tot een dikkere draad samen worden geweven. De huidige snaren zijn hierdoor dan ook vele malen sterker en minder elastisch dan vroeger de darmsnaren waren. Doordat de bespandraaden sterker zijn, kunnen er tegenwoordig hogere kilo's spankracht in het racket aangebracht worden. In extreme gevallen kunnen dat kilo's zijn van bijna 15 á 16kg per draad die wordt aangetrokken.
Regulieren spankrachten variëren tussen de 8 en 11 á 12kg, met uitzonderingen daar gelaten.
Maar er is natuurlijk meer dan alleen bespankrachten, zoals dikte en soepelheid van een snaar. Tegenwoordig zitten de diktes van een draad tussen de 0.80 en 0.66mm.Op zich valt dat best wel mee, gezien er maar een verschil van 0.14mm tussen de dikste en dunste draad zit. maar voor een badmintonner kan dat een wereld van verschil zijn.
Een dikkere draad heeft als voordeel dat deze een zeer lange levensduur heeft, zeer sterk is en nauwelijks tot bijna nooit breekt tijdens het slaan. Een nadeel van een dikkere snaar is dat men minder gevoel en controle heeft op een shuttle. De meeste spelers kiezen dan vaak ook voor een snaar van rond de 0.70mm, zoals bijvoorbeeld de BG65 van Yonex, die op dit moment een van de meest gebruikte snaren is in Nederland.
Maar de keuze van een snaar is heel persoonlijk, net zoals de spankracht die men op deze draad wil hebben.
Welke kilo's moet je kiezen?
Het kiezen van een bepaalde spankracht is een keuze die je bewust dient te maken. Laat je eigen niet zomaar wat aansmeren door een bespanner of je laten inspireren door een speler op de club, die tegen je zegt dat je 12kg moet pakken omdat het zo lekker klinkt als je tegen de shuttle aanslaat. Het kiezen van een bepaalde spankracht dien je net zo zorgvuldig te doen als het kiezen van een badmintonracket. Als je een te strakke bespanning kiest, heb je kans dat je de shuttles niet meer in het achterveld krijgt, je levert dus te veel slagkracht in omdat je bespanning voor jou techniek en kracht niet genoeg vering heeft om de shuttle weg te schieten vanaf je racket.
Als je bespanning te slap staat, loop je het risico dat de shuttle te ver in je bespanning duikt. Hierdoor kan een groot trampoline effect ontstaan, waardoor je shuttle veel te snel uit je racket schiet en dus wellicht ook alles zeer makkelijk over de achterlijn bij je tegenstander heen slaat. Vaak dien je wat experimenteel te zijn om opzoek te gaan naar de ideale bespankracht voor in jou racket. De meeste goede trainers kunnen je hierbij vaak goed adviseren, maar ook een vakkundige bespanner kan je op het juiste spoor helpen voor het maken van een keuze.
Als je eenmaal een goede combinatie hebt gevonden, is het aan te raden deze te blijven hanteren voor het beste effect op je spel.
Het vervangen van de bespanning
Veel spelers zitten vaak te dubben met de vraag wanneer hun bespanning aan vervanging toe is. Vele blijven dan ook doorspelen totdat hun bespanning echt is doorgesleten en dan uiteindelijk knapt. Niet alleen slijtage op je bespanning is de reden om je bespanning tijdig te laten vervangen, maar ook de overgebleven spankracht is een goede reden om je bespanning tijdig te laten vervangen. na verloop van tijd zal de bespankracht in je bespanning echt veel zijn teruggelopen en speelt het verre van optimaal. Voor sommige kan dat een paar jaar zijn, voor de ander weer een maand. Je kan er wel een basisregeltje op los laten:
- 1x per week spelen = 1x per jaar je bespanning laten vervangen
- 2x per week spelen = 2x per jaar je bespanning laten vervangen
Let op !!!, dit is maar een hulpmiddeltje, geen vaste waarde. Het slijten van je bespanning heeft meerdere oorzaken, zoals je eigen slagkracht, wel of geen kapslagen spelen, de bespankracht op je bespanning, met nylon- of verenshuttle spelend, en nog veel meer....
Laat je eigen daarom ook goed adviseren door trainers en bespanners, om tijdig een nieuwe bespanning te laten aanbrengen in je favoriete badmintonracket.
bron: https://badmintonworld.nl/